16 Haziran 2007 Cumartesi

Pendelen tussen Azïe en Europa

Het nieuwste nieuwtje van mijn verblijf in Istanbul is dat ik sinds gisteren niet meer in het gasthuis in de wijk Eyup zit,maar aan de Azië kant in Baglarbasi, 5-10 minuten (OV) verwijderd vanÜsküdar.

Alhoewel ik het in Eyüp toch wel leuk vond, was het daar toch wat comfort toch minder omdat de "gastkamer" grensde aan een koranschool waar 30-40 koters van 13-14 verblijven. Ze waren superlief (ze streken zelfs onze hemden voor ons) en gastvrij maar ze maakten soms wel gigantisch veel herrie beginnend om 5 uur in de ochtend:) Ach ja, met al die puberale energie, kon ik het ze ook niet echt kwalijk nemen. Uiteindelijk sliep ik maar gemiddeld 5-6 uur per dag.

[ Het is wel extreem bewonderenswaardig dat deze koters binnen twee jaar de hele Koran, 600 paginas, letter voor letter uit hun hoofd leren en zodoende een "Hafiz" worden.]

De directeur van het museum, waar ik al eerder wat over heb geschreven heeft, via zijn magische netwerk, een nieuw verblijfsplek voor ons geregeld.

Sinds gisteren zit we in een hypermodern instituut voor Islamitische Studies in Baglarbasi. Officieel heet het ISAM oftewel Islami Arastirmalar Merkezi (Centre for Islamic Studies). Onderzoekers uit heel Turkije en van over de hele wereld komen hier, vooral in de zomermaanden, onderzoek doen. De bibliotheek is op dit gebied de beste van Turkije en de afgelopen jaren is de collectie verrijkt met de verzamelingen van heel veel beroemde onderzoekers en schrijvers.

Het complex ziet qua voorzieningen echt supermodern, heeft een gasthuis met tientallen kamers die zich kunnen meten met een 3 sterren hotel, eigen douche, air conditioning, draadloos internet. Verder is tussen de 3 gebouwen in een soort park aangelegd met vijver. Midden in het vijfer is er een klein eilandje met een tafel en stoelen waar je in de avonduren heerlijk kunt zitten met je laptop of boeken en genieten van al het groen om je heen.

Dit is echt de ideale plek om onderzoek te doen. Bovendien heb ik vandaag ook nog gemerkt dat ze alle boeken dat ik nodig kan hebben voor het museum project (alle 1200 publicaties/boeken van Fuat Sezgin, de oprichter van het museum) gewoon in hun collectie hebben. Dat is heel bijzonder omdat die boeken maar in een oplage van 50 zijn gedrukt. SUPER DUS!!

Website: http://www.isam.org.tr/

Behalve het bovengenoemde is er iets anders dat mijn "Istanbul Experience" een stuk bijzonderder heeft gemaakt. Het is namelijk zo dat, omdat ik nu aan de Azië kant zit van Istabul, ik elke dag de pendelboot moet nemen tussen Üsküdar en Eminönü. Vanaf daar is het lopend 10 minuten naar het museum.

Ik pendel dus elke dag tussen Azië en Europa de bosporus over. Het is echt een bijzondere ervaring en een fantastisch gevoel, om elke ochtend de mooiste zeestraat van de wereld over te varen en van het uitzicht te genieten terwijl je de meeuwen hoort schreeuwen en de zee hoort golven. Er is de mogelijkheid om binnen of buiten te zitten en eventueel een sapje of warm kopje thee te kopen. De overtocht duurt 15 minuten wat mij bijna een gevoel geeft dat het te kort is :)

Het is wel gek om te beseffen dat ik elke dag op een "zeebrug" tussen Azië en Europa zit te pendelen om vervolgens te werken aan een project waar ik een "historische brug" probeer te slaan tussen Azië en Europa...

Ik kan de symboliek ervan wel waarderen :)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Canim abicim, hikayelerini ve yasadiklarini okumak bana buyuk zevk veriyor. Enazindan yoklugunu biraz olsun unutturuyo bana...
Seni cok seviyorum, kendine oralarda iyi bak, ve cokta fazla sutlac yeme,alisma yani, cunku buraya geri dondugunde, o sutlaclardan sana yapamiyacagim:D Maalesef okadar yetenegim yok...ehh...ehh...Makarna istermisin?:$

Hoscakal..
Kardesin Süheda

Adsız dedi ki...

canim yavrum seninle kururduyuyoruz
sen cok iyi bir evlatsin allah senden razi olsun sen birtanesin seninle nekadar ovunsem azdir yazilarin hollandaca olmasina ragmen okumaya ve anlamaya calisiyorum eminim guzel seyler yazmissindir biliyorum.
canimin ici seni coook ozledik allaha emanet ol.
Seni seviyoruz
ANNEN VE BABAN

marloes dedi ki...

hey Huseyin, erg leuk en interessant je weblog! Ik ben ook in de bibliotheek geweest dit instituut. Prachtige rondleiding gehad en natuurlijk een kop thee met de directeur. Ze werken er aan de Encyclopaedia of Islam (Turkse versie) als ik me niet vergis. Ik was in ieder geval erg onder de indruk. Gaaf hoor dat je daar nu verblijft. Heel veel succes in ieder geval!