14 Haziran 2007 Perşembe

Het openbaar vervoer van IstanbulDat het openbaar vervoer in Istanbul goed is geregeld weten jullie inmiddels al. Maar over hoe het nou is om gebruik te maken van het openbaar vervoer, wat een verhaal op zich is, heb ik nog weinig verteld.

Het bijkomend nadeel van een goed geregeld (en goedkoop) openbaar vervoer is natuurlijk dat mensen er masaal gebruik van maken. Vooral gedurende de spitstijden kent het OV een ,naar Nederlandse maatstaven gigantische, drukte.
In de ochtend, lukt het pas bij de 2e of de 3e bus om überhaupt in te stappen, omdat de andere bussen als dozen ingeblikte sardientjes voorbij rijden. En éénmaal aanboord kan je je meestal nauwelijks bewegen en ben je letterlijk omgeven door een grote massa menselijke airbags. Ach, je zit tenminste veilig niet waar? :)

Een ander interessant fenomeen in Turkse bussen is dat wanneer mensen door de drukte gedwongen zijn zich via de achterdeur bij de "sardientjes" bij te voegen, het natuurlijk onmogelijk is het AKBIL sleutelhangertje tegen het apparaat te houden. Dus verandert het individueel reizen tot een maatschappelijk project omdat elk persoon die instapt op de arm van zij medepassagier tikt en vraagt of hij/zij of je zijn/haar sleutelhangertje wil doorgeven. Dus wordt het sleutelhangertje van passagier tot passagier doorgegeven tot het apparaat helemaal voorin de bus en weer terug. En dit gaat maar door totdat je ergens uitstapt.

In het begin is het behoorlijk grappig maar maar na de 45 ste keer is het behoorlijk irritant :)))

Daarom heb ik inmiddels al een truukje gevonden om niet aan dit fenomeen te participeren : "Door gewoon met de éné hand jezelf vast te houden aan de grip ( aan het plafond) en met de andere hand mijn mobiel in mijn handen te houden en gewoon doen alsof je een sms schrijft. ;)

Gelukkig heb je dit probleem in de tram niet, maar mocht je een dolmus (een soort busje) nemen, dan kan het probleem op een gegeven moment rekenkundig behoorlijk complex worden omdat er dan gewoon contant wordt betaald en je van verschillende medepassagiers moet onthouden hoeveel geld ze hebben gegeven en waar ze naar toe moesten :)
Hiç yorum yok: